Wat is een optometrist?

Home / Wist u dat / Wat is een optometrist?

Nederland is met Portugal het enige Europese land waar iedereen (ook uzelf) zich opticien mag noemen. Het beroep en de titel van opticien en contactlensspecialist zijn, in tegenstelling tot die van oogarts of optometrist, helaas niet beschermd. Iedereen in Nederland mag zich dus  opticien en contactlensspecialist noemen, en dus oogmetingen doen en  contactlenzen aanmeten (met enige restrictie van geen kinderen onder de twaalf jaar). Deze geven zich uit als zogenaamde deskundige op dit gebied dit vormt een gevaar voor de volksgezondheid. De NUVO, Radar, AD en andere hebben dit regelmatig aan de kaak gesteld. Maar de Minister van Volksgezondheid wil hier vooralsnog niets aan doen. Ons advies ga naar een professional op ogen gebied, een optometrist of oogarts.

Wat is een optometrist?
De optometrist onderzoekt de gezondheid van ogen om eventuele oogafwijkingen en oogziektes op te sporen. Vroeger deed alleen de oogarts het oogonderzoek en zorgde de opticien voor de bril en/of contactlenzen. De optometrist kan het allebei en nog veel meer. De optometrist voert een optometrisch onderzoek uit. Blijkt tijdens het onderzoek dat verdere medische behandeling nodig is, dan bespreken wij dat met onze oogartsen.

Het beroep van optometrist is sinds 2000 officieel opgenomen in de Wet BIG (Beroepen in de Individuele Gezondheidszorg). Daarmee is de optometrist wettelijk erkend als professional in de gezondheidszorg. Optometristen hebben ieder een vierjarige HBO-opleiding afgerond.

Wet BIG staat voor Wet op de beroepen in de individuele gezondheidszorg. De Wet BIG regelt de zorgverlening door beroepsbeoefenaren en heeft als doel de kwaliteit van de beroepsuitoefening te vorderen en te bewaken en de patiënt te beschermen tegen ondeskundig en onzorgvuldig handelen door beroepsbeoefenaren. Oogartsen, optometristen en orthoptisten vallen onder deze wet.

Onze professionele oogzorg
Retina Total Eye Care, beschikt over een team van deskundigen, twee gepromoveerde academische oogartsen een gepromoveerd klinisch optometrist en twee optometristen.

Bronnen: De Trouw. Zijn uw ogen in goede handen? Geraadpleegd op 26 mei 2016, van https://www.trouw.nl/tr/nl/4324/Nieuws/article/detail/1234570/2008/05/29/Zijn-uw-ogen-in-goede-handen.dhtml
Optometristen Vereniging Nederland. Geraadpleegd op 26 mei 2016, van https://www.optometrie.nl/optometrie.

Berichten(1)

  • Sabine Hernandez
    2 oktober 2017, 09:03  Beantwoorden

    Graag zou ik mijn ogen willen laten testen en kijken naar de mogelijkheden voor lenzen of een bril.
    Ik zou willen weren wat de kosten zijn voor een oogtest.

Laat een bericht achter

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.