Implantlenzen

Home / Implantlenzen

Wij zijn kenniscentrum en de absolute expert op het gebied van implantlenzen

Wat maakt onze kliniek zo bijzonder? Oogkliniek Retina heeft meerdere gepromoveerde specialisten op het gebied van refractieve chirurgie (brilvervangende chirurgie). Directeur Dr. Jan Willem van der Linden promoveerde op het onderwerp ‘Clinical developments in Multifocal Intraocular Lens Surgery – The ease of being specs-free‘. Samen met zijn twee academische oogartsen beschikken zij over alle ‘know-how’ op gebied van de nieuwste generatie implantlenzen.
Ons onderzoekscentrum werkt samen met het AMC/Universiteit van Amsterdam en andere internationale centra op gebied van research en kennisoverdracht. Deze kennis vormt de basis bij de ontwikkeling en verbetering van nieuwe type implantlenzen.

Er zijn implantlenzen voor twee toepassingen: de voorzet implantlens en de ooglens vervangende implantlens.  De voorzet implantlens (een soort contactlens) wordt geplaatst vóór uw eigen natuurlijke ooglens als extra correctie. Dit type implantlenzen wordt toegepast wanneer ooglaseren niet mogelijk is, zoals voor hogere oogcorrecties en bij afwijkingen met hoge cilinders.
Bent u ongeveer 45 jaar of ouder en heeft u een vertesterkte en/of leesprobleem? Dan bestaat er de mogelijkheid om uw eigen ooglens te vervangen, met implantlenzen als brilvervangende chirurgie. Dit wordt RLE (Refractive Lens Exchange) genoemd. Dezelfde techniek en implantlenzen worden ook gebruikt voor het verhelpen van staar.

Tarieven

Wij implanteren uitsluitend implantlenzen van de hoogste kwaliteit en met certificaat, waaronder ook torische implantlenzen (wanneer er een cilindersterkte is gemeten). Dr. van der Linden is gepromoveerd in multifocale implantaten en is een expert op gebied van lensberekeningen. Tijdens het vooronderzoek krijgt u een duidelijke voorlichting en een persoonlijk advies. Afhankelijk van het type en merk implantlenzen staan de vanaf-tarieven (wijzigingen voorbehouden) hieronder weergegeven. De uiteindelijke kosten worden uiteraard voorafgaand de behandeling met u besproken.

Al onze behandelingen zijn inclusief nazorg en controles in het eerste jaar na uw behandeling. Bijkomende kosten van medicatie zijn niet inbegrepen, afhankelijk van de hoogte van uw eigen risico bij uw zorgverzekeraar. De medicatie bestellen wij als service voor u, zodat u deze bij de behandeling direct mee krijgt. Hiervoor zal de apotheek een factuur sturen naar uw zorgverzekeraar. Mogelijk ontvangt u een factuur van uw zorgverzekeraar vanwege uw eigen risico.
Uitgebreid vooronderzoek
 • Quickscan is kosteloos
 • 2 uur durend vooronderzoek
 • Inclusief consult bij de oogarts
135,00
vooronderzoek
Monofocale implantlens
 • Refractive lens exchange
 • voor verte afstand of monovision
 • vanaf
1250,00
per oog
Multifocale implantlens
 • refractive lens exchange
 • VOOR VERTE, LEZEN EN BEPERKTE TUSSENAFSTAND
 • vanaf
2575,00
per oog
Multifocus EDOF lens
 • REFRACTIVE LENS EXCHANGE
 • VOOR ALLE AFSTANDEN EN ONZICHTBAAR LEESEFFECT
 • vanaf
3100,00
per oog
Trifocale implantlens
 • Refractive lens exchange
 • voor verte, lezen en intermediaire diepte
 • vanaf
3100,00
per oog
Pentafocale implantlens
 • refractive lens exchange
 • voor verte, lezen, intermediar en meer...
 • vanaf
3475,00
per oog

Ervaringen


FAQ

Overzicht veelgestelde vragen implantlensbehandelingen

Dit verschilt per type implantlens. Een behandeling met een kunstlens in de voorste oogkamer (voorzetlens), mag uitgevoerd worden vanaf 21 jaar tot 47 jaar. Voor een behandeling met een kunstlens die uw eigen ooglens vervangt, in de achterste oogkamer, moet u ongeveer 50 jaar of ouder zijn. Er is geen maximale leeftijd voor deze behandeling. Let wel, de oogchirurg beslist welke behandeling geschikt is of niet.

Ja, dat is mogelijk. De nieuwste implantlenzen zijn tegenwoordig leverbaar in een torische uitvoering. Dit wil zeggen dat zij ook een cilinderafwijking corrigeren. Een andere mogelijkheid is het uitvoeren van een touch-up laserbehandeling. Deze touch-up vindt plaats na het herstel van de implantlensbehandeling.

Ja, ook wanneer uw ogen ooit eerder gelaserd zijn is een behandeling met implantlenzen meestal nog mogelijk. Omdat de kromming van het hoornvlies ten opzichte van de natuurlijke aslengte van uw oog na een laserbehandeling is veranderd, zijn de gebruikelijke rekenformules niet toepasbaar. De specialisten bij Retina Total Eye Care® hebben echter een eigen rekentechniek ontwikkeld (PLT) waarmee ook in dát geval de sterkte van uw implantlens berekend kan worden.

De ingreep neemt ongeveer 20 minuten in beslag, daarna verblijft u nog enige tijd in onze recovery ruimte.

Het implanteren van een kunstlens is geheel pijnloos. Bepaalde handelingen kunt u mogelijk wel voelen, zoals enige druk op het oog of het spoelen van het hoornvlies met water. Ook het geven van de verdoving kan soms even gevoelig zijn. Direct na de ingreep bent u pijnvrij en ook daaropvolgend zult u geen pijn meer ervaren. Enige irritatie en lichtgevoeligheid kunnen de eerste dagen horen bij het herstel.

Ja, over het algemeen worden beide ogen direct na elkaar en op dezelfde dag behandeld. Dit wordt uiteraard voorafgaand aan de behandeling met u besproken door de oogchirurg. Indien u toch een tussenliggende periode prefereert – van bijvoorbeeld een week -, kunt u dit met de oogchirurg bespreken.

Na de implantlensbehandeling zijn er tenminste drie controles; de dag na de behandeling, een week erna en drie maanden na de behandeling. Naast de reguliere controles, kunnen er indien nodig extra controles worden uitgevoerd.

Om de genezing zo goed mogelijk te laten verlopen, zijn er verschillende aandachtspunten. Vermijd tenminste één week stoffige of rokerige ruimten en draag de eerste week ook geen oogmake-up. Maak geen gebruik van sauna, zonnebank of zwembad voor een periode van vier weken. Daarnaast mag u in deze periode niet sporten. Na vier weken mag u in principe al uw activiteiten weer hervatten.