Ondanks onze grote zorg voor hygiëne en veiligheid zijn – zoals bij iedere medische ingreep – complicaties mogelijk. De kans op complicaties na een ooglaserbehandeling is echter zeer klein, dit blijkt ook uit uitvoerig wetenschappelijk onderzoek*. Wij zijn een ZKN gecertificeerde kliniek en onze artsen zijn allen NOG en NGRC geregistreerd. Hierdoor kun jij bij Retina Total Eye Care rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.
Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een ooglaserbehandeling horen. De kans op deze complicaties of bijvoorbeeld achteruitgang van het gezichtsvermogen is echter minimaal. Uiteraard worden de mogelijke risico’s altijd persoonlijk besproken tijdens het vooronderzoek en/of consult met de oogarts.
Tijdens onze uitzonderlijk uitgebreide vooronderzoeken zullen onze specialisten alle mogelijke risico’s onderzoeken en bespreken. Indien uit het onderzoek blijkt dat jij een verhoogd risico hebt op complicaties, kan het zijn dat wij de behandeling niet kunnen uitvoeren. We zullen dus alleen overgaan tot een behandeling wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het medisch verantwoord is om jouw ogen te behandelen.
Het is daarnaast ook belangrijk om de nazorginstructies op te volgen en naar de geplande controle-afspraken in onze kliniek te komen. Dankzij onze intensieve nazorg zijn wij in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces op te sporen, te lokaliseren en te behandelen.
Bijwerkingen en minder ernstige complicaties:
- Tijdelijke roodheid van het oog.
- Droge ogen; een van de kenmerken is het zogenoemde zandkorrelgevoel. Droge ogen zijn goed behandelbaar met kunsttranen en de speciale behandeling tegen de klachten van droge ogen.
- Onder- of overcorrectie; dit is te verhelpen met een aanvullende behandeling.
- Gevoelig hoornvlies; plotselinge pijnklachten, tranen of lichtgevoeligheid. In dat geval kun je het oog druppelen met de door ons verstrekte kunsttranen, en het aanbrengen van chlooramfenicol oogzalf. Daarnaast kun je gerust extra pijnmedicatie nemen, zoals paracetamol of diclofenac.
- Haze; bij een oppervlaktebehandeling zoals Streamlight kan zeer zelden een verminderd contrast van het zicht optreden. Dit is goed behandelbaar en gaat meestal vanzelf over.
- Infectie; zeer zelden kan na de behandeling een infectie van het oog optreden. Daarbij horen roodheid, prikkeling en een wisselend gezichtsscherpte. Juist om dit te voorkomen krijg je standaard antibiotica en ontstekingsremmende druppels mee naar huis.
- Halo’s of lichtkringen; dankzij de nieuwste technologieën is dit een zeldzaam verschijnsel die praktisch altijd vanzelf verdwijnt.
- Flapcomplicatie; wanneer bij de ooglaserbehandeling een zogenoemd flapje wordt gemaakt. Met onze Femtosecond Laser zijn complicaties aan het flapjes weinig voorkomend. Complicaties zijn bijvoorbeeld een incompleet, te dun, of verschoven flapje; deze zijn te verhelpen maar kunnen het herstel vertragen.
- Ernstige complicaties:Neuropathische Pijn; dit is oogpijn zonder zichtbare afwijkingen aan het oog en/of het zenuwstelsel. Deze uiterst zeldzame complicatie is tot op heden slechts een keer in Nederland voorgekomen. Bij Retina Total Eye Care hebben wij hier nog nooit mee te maken gehad.
Tot slot kunnen zogenoemde knijpogen ervoor zorgen dat de behandeling niet voortgezet kan worden. Knijpogen is het krachtig dichtknijpen van de oogleden. In dat geval moet er soms worden uitgeweken naar een andere behandelmethode.
Voor meer informatie over diverse complicaties voor refractieve behandelingen, kun je meer informatie vinden op de website van het NGRC.