Wat is blefaritis?

Home / Oogzorg / Wat is blefaritis?

Blefaritis is een ontsteking en vaak infectie van de ooglidrand. Hierin bevinden zich talgkliertjes (de kliertjes van Meibom), en de haarzakjes met de wimperharen. Blefaritis gaat vaak gepaard met jeuk, irritatie en soms een rood oog en schilfers aan de wimperharen (vooral in de ochtend). Blefaritis komt op alle leeftijden voor.

Meibomklierdysfunctie

De ontsteking en infectie bij blefaritis treedt op als er al langer een verandering van de kliertjes van Meibom bestaat. De Meibomkliertjes kunnen verstopt zijn, maar ook te veel talg afgeven. Beide situaties worden Meibomklierdysfunctie genoemd. De talg die geproduceerd wordt door de Meibomklieren is normaal nodig om het verdampen van de tranen op het oogoppervlak (de traanfilm) tegen te gaan. Verstopte Meibomklieren vormen waarschijnlijk de belangrijkste en meest voorkomende oorzaak van klachten van droge ogen.

Oorzaak van Blefaritis

Als er door de Meibomkliertjes te veel talg (vetten) wordt geproduceerd blijft dit aan de oogharen kleven. Het wordt vervolgens zuur, waardoor de ooglidranden en het oogoppervlak geïrriteerd raken. Huidbacteriën, die normaal gesproken onschuldig zijn, kunnen bij deze irritatie harder gaan groeien en nu toch een infectie veroorzaken. Maak met ons een afspraak voor diagnose en behandelmogelijkheden.

 

Bron: Oogartsen.nl. Ooglidrand ontsteking (blepharitis). Geraadpleegd op 7 juni 2016, van https://www.oogartsen.nl/oogartsen/oogleden/ooglid_ontsteking_blefaritis_infectie/

 

Berichten(2)

 • G. Bakker
  4 april 2017, 10:01  Beantwoorden

  Goedendag. Ik heb altijd last van een waas op de ogen. Ik heb last van verstopte meibom klieren en dit belemmert mij in heel veel dingen. Wat kan ik hieraan doen?

  vriendelijke groet

  G. Bakker

  • Retina Total Eye Care
   5 april 2017, 13:27

   Beste meneer Bakker, wij adviseren een kosteloze intake voor droge ogen. Hierbij kunnen wij beoordelen wat de oorzaak van de waas en meibom klier problemen zijn.

Laat een bericht achter

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.