Meer over ooglaseren

Meer over ooglaseren
Home / Meer over ooglaseren

Omdat elk oog uniek is, is ooglaseren bij ons geen confectie-, maar altijd maatwerk.

Bij onze All Laser Treatment behandeling zijn er verschillende methoden mogelijk met ooglaseren. Welke methode het beste voor jou is, wordt duidelijk na het uitgebreide vooronderzoek.

In onze kliniek werken we met de Alcon WaveLight Refractive Suite. Dit is de allernieuwste laser technologie waarvan s’werelds beste behandelingen alleen maar mogelijk zijn: Contoura Vision® en StreamLight®

Het oogonderzoek

Wij staan bekend om de meest uitgebreide en professionele vooronderzoeken. Zoals het gebruik van 9 verschillende soorten scans en meten het oog op 22.000 meetpunten en de sterkte op 1/100 dioptrie nauwkeurig. In onze kliniek stellen wij de hoogste eisen om de veiligheid en hoge kwaliteit te waarborgen. Hierdoor onderscheidt Retina Total Eye Care zich van andere klinieken. Door dit nauwkeurige onderzoek, uitgevoerd door de optometrist en de oogarts, valt gemiddeld 20% van de cliënten af.

Uitgebreid vooronderzoek
Het ongeveer 2 uur durende vooronderzoek bepaalt welke behandeling(en) het meest geschikt is. Tijdens het vooronderzoek worden alle denkbare optometrische onderzoeken en scans uitgevoerd. Wij maken een 3D scan op maar liefst 22.000 meetpunten om de aanwezigheid van beeldfouten optimaal te kunnen vaststellen.
Bij het vooronderzoek worden pupilverwijdende oogdruppels gebruikt, om een zo volledig mogelijk onderzoek van het hele oog te verkrijgen. Ook eventuele staar, netvlies en andere oogaandoeningen kunnen zo worden opgespoord. Na enige tijd is de werking van deze druppels uitgewerkt en worden je pupillen weer van normale grootte.
In navolging van het vooronderzoek vindt er altijd nog een consult bij de behandelend oogchirurg plaats, alvorens jouw behandeling definitief wordt ingepland na de wettelijke bedenktijd.

Quickscan
Niet alle ogen en oogsterkte-afwijkingen kunnen met behulp van een laser gecorrigeerd worden; de mogelijkheden zijn begrensd. Wanneer er naar aanleiding van het telefonisch intakegesprek twijfel bestaat over de mogelijkheden voor jouw ogen, zullen wij je aanraden om vóór het vooronderzoek een afspraak voor een kosteloze Quickscan (indicatie geschiktheid) te maken. Dit staat los van het uitgebreide vooronderzoek, maar heeft een eerste indruk in de behandelmogelijkheden.

Consult oogarts
Wanneer je geschikt bent voor een behandeling, wordt er door onze academische en gepromoveerde oogchirurgen met je besproken welke mogelijkheden er zijn. De vorm van het hoornvlies, de traanfilmvorming, de aslengte van het oog, de netvliesconditie, maar ook aspecten als jouw leeftijd, levenspatroon, gezondheid en werk worden meegenomen in de besluitvorming. Nauwkeurige metingen en een goede prognose zijn dus essentieel.

Behandelmethoden

Onze All Laser Treatment kunnen wij uitvoeren met onze Alcon WaveLight Refractive  Suite. Deze nieuwste generatie bestaat uit 2 verschillende lasers, de computer gestuurde Femtosecond laser en een Excimer laser. Hiermee zijn de beste laserbehandelingen ter wereld mogelijk. Contoura Vision® voor nachtzien (‘nachtblindheid’) en de StreamLight® zijn uitsluitend met de Alcon WaveLight Refractive  Suite mogelijk.  Wij werken met een revolutionaire technologie voor ooglaserbehandelingen zoals een oogvolg-systeem met ongekende precisie die de microbewegingen van het oog volgt. Deze laser heeft een multi-dimensionale roterende eyetracker. Met behulp van het oogherkenning systeem wordt de behandelzone perfect en nauwkeurig op de juiste plaats in het hoornvlies vastgelegd. Dit veiligheidssysteem zorgt ervoor dat het juiste oog wordt behandeld bij de juiste persoon.

Contoura Vision®
Wat is Contoura?
De volledige naam van deze opwindende nieuwe technologie is een mondvol, dus doe je veiligheidsgordel maar om. Contoura Vision Topography-Guided Laser Vision Correction is een zeer geavanceerd laserplatform dat wordt gebruikt in combinatie met Femtosecond Intra-LASIK. Het is ontworpen om het hoornvliesoppervlak van het oog te optimaliseren, wat uiteindelijk tot nog betere resultaten van jouw behandeling kan leiden. Contoura brengt je verder dan je ooit voor mogelijk had gehouden, omdat met Contoura de technologie niet alleen je brilsterkte behandelt. Het doet veel meer. Contoura maakt gebruik van geavanceerde diagnostische technieken om onvolkomenheden in zowel de optica van het hoornvlies als de kromming van het hoornvlies te vinden en vast te leggen.

Waarom zou ik Contoura overwegen?
Wanneer de Contoura metingen worden gecombineerd met jouw normale oogcorrectie, gebeurt hier de magie. De kans wordt groter dat een beter optisch zuiver hoornvlies oppervlak voor de ogen kan worden bereikt. Zelfs het nachtzien wordt verbeterd. Op basis van de resultaten van uitgebreide klinische onderzoeken heeft Contoura meer dan 98% van de mensen zoals jij geholpen om hun gezichtsvermogen te verbeteren tot het punt om zonder bril duidelijker te zien dan met een bril of contactlenzen. Dat is indrukwekkend!
Contoura is een enorme stap voorwaarts in het behandelen van veelvoorkomende oogcorrecties met de nieuwste generatie Alcon WaveLight Refractive Suite. Retina Total Eye Care is trots dat wij jou dit kunnen aanbieden! Contoura Vision® helpt veel mensen om duidelijker te zien dan ze ooit voor mogelijk hadden gehouden. De behandeling is pijnloos en het herstel is binnen 4 uur.

StreamLight®
StreamLight® One-Step Trans-Epi PRK is de nieuwste behandel technologie zowel in hardware als software. De Streamlight® One-Step behandeling is een aanzienlijke verbeterde One-Step laserbehandeling ten opzichte van de oude Trans-PRK  behandeling. Deze CE gemarkeerde behandeltechnologie geeft mede door vernieuwde logoritme een betere gezichtsscherpte dan de bestaande Trans-PRK methode. De StreamLight® One-Step behandeling is alleen mogelijk met de nieuwste generatie Alcon WaveLight Refractive Suite EX500 laser. De behandeling is pijnloos en het herstel is ongeveer 3 dagen.

Intra-LASIK
De term Intra-LASIK ook wel Femtosecond LASIK staat voor Laser in Situ Keratomileusis. Moeilijke woorden met een eenvoudige betekenis, namelijk: laserbehandeling van het hoornvlies onder een hoornvliesflapje. Met behulp van een Femtosecond laser (FS200) wordt er een klein ‘flapje’ in het hoornvlies gemaakt. Vervolgens wordt dit hoornvliesflapje als een bladzijde van een boek omgeslagen. Het weefsel dat daaronder ligt, het zogenaamde stromaweefsel, wordt vervolgens exact met de Excimer laser (EX500) gelaserd. De behandeling is pijnloos en het herstel is na 1 dag. 

Trans-PRK
Bij Retina Total Eye Care kun je ook terecht voor een TransPRK behandeling. Dit is de klassieke “No touch” methode, dat wil zeggen dat het oog niet wordt aangeraakt. Als eerste verwijderd de Excimer laser het epitheel, het beschermlaagje van het oog. Aansluitend wordt met de computer gestuurde Excimer laser de oogsterkte correctie aan het stromaweefsel gelaserd. Deze TransPRK methode met Smooth Surface technologie geeft een zeer glad optisch hoornvlies oppervlak. De in Nederland populaire maar verouderde TransPRK behandeling is erg eenvoudig en voordelig. Voor de behandeling worden je ogen verdoofd met oogdruppels. De ingreep zelf is vrijwel pijnloos. Na de behandeling kunnen uw ogen branderig aanvoelen, maar meestal gaat dat tussen de 24 en 72 uur over. Het verdere herstel is 3 tot 5 dagen.

LASEK
De term LASEK staat voor Laser in Situ Epi-Keratomileusis. Bij de LASEK techniek wordt, door middel van een alcoholoplossing, de epitheellaag (beschermlaag van het hoornvlies) week gemaakt en opzij geschoven, waarna de laserbehandeling plaats vindt. Hierna wordt het dunne beschermlaagje van epitheelcellen weer teruggeschoven over het behandelde hoornvlies. De behandeling is pijnloos en het herstel is 3 tot 5 dagen. 

Q-Sight®
Veel mensen hebben last van zogenaamde nachtbijziendheid -ook wel “nachtblindheid” genoemd- en voelen zich onzeker bij het autorijden in het donker. Misschien herken jij dit ook? Een ooglaserbehandeling zou een perfecte uitkomst kunnen bieden om dit te verhelpen.

Dr. Jan Willem van der Linden ontwikkelde het algoritmisch behandelnomogram. Met dit wiskundige rekenmodel worden alle meetgegevens nauwkeurig berekend tot een individueel behandelprofiel. Er wordt geen gemiddelde correctie op het gehele oog toegepast, maar binnen de pupil wordt op elk punt díe correctie aangebracht die op dát specifieke punt nodig is. Onregelmatigheden worden per millimeter en tot op 1/100 ste dioptrie opgespoord en nog nauwkeuriger gecorrigeerd. Voor veel bekende autocoureurs is dit een reden geweest om zich met deze personalized techniek met succes bij ons te laten behandelen.

 

De behandeling

Een ooglaserbehandeling is poliklinisch en pijnloos. De behandeling vindt plaats in onze ISO-gecertificeerde kliniek. In januari 2016 is ons operatiecomplex vernieuwd en wordt jaarlijks gevalideerd volgens de nieuwe strenge eisen IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) en WIP-richtlijnen. Hierdoor kun je rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.

Op de behandeldag word je ontvangen en begeleid door onze gastvrouw. Zij instrueert je over de ingreep en het gebruik van de medicatie. Zij zal je tevens op uw gemak stellen, zodat je de behandeling volledig ontspannen tegemoet kunt zien.

Om de veiligheid rondom de behandeling te vergroten houden wij de Time Out Procedure aan. Deze procedure wordt vóór de operatie uitgevoerd. Tijdens de Time Out Procedure controleert de behandelend oogchirurg samen met jou of alle gegevens juist zijn en alle voorbereidingen zijn getroffen.

Dit controleren wij altijd nauwkeurig en wordt ook wettelijk verplicht gesteld door de inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) sinds juli 2009.

Hierna wordt het oog verdoofd door middel van oogdruppels, hierdoor is de behandeling pijnloos. Je krijgt ook een rustgevend tabletje. In twintig minuten tijd worden beide ogen na elkaar behandeld. Een nieuw leven zonder correctie is begonnen.

Nazorg
Retina Total Eye Care stelt hoge eisen aan het nazorgtraject. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Via een speciaal telefoonnummer kun je bij eventuele problemen of zorgen altijd contact met ons opnemen.
Door herstel zal het resultaat steeds beter worden. De controles worden samen met jou gepland. De eindcontrole is vaak na 10 weken. Als garantie bieden wij twee jaar kosteloze nazorg.

Complicaties

Duidelijkheid vooraf
Ondanks de grote zorg voor hygiëne en veiligheid, kunnen er complicaties en bijwerkingen voorkomen na een ooglaserbehandeling. Het is van groot belang dat eventuele complicaties tijdig worden onderkend, zodat adequaat gehandeld kan worden. Daarom maken controles deel uit van ons nazorgtraject.

Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een ooglaserbehandeling horen. De kans is echter minimaal dat een complicatie en/of achteruitgang van jouw gezichtsvermogen optreedt als gevolg van een ooglaserbehandeling. Dit is in vele klinische studies gedocumenteerd. Bij Retina Total Eye Care® worden deze en andere mogelijke risico’s besproken tijdens het vooronderzoek. Alleen wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het dus medisch verantwoord is jouw ogen te behandelen, zullen wij overgaan tot behandeling. Intensieve nazorg stelt ons bovendien in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces vroegtijdig te constateren en te lokaliseren. Ons succes- en tevredenheidspercentage is hoger dan 98%.

Algemene complicaties en bijwerkingen
Hoewel de kans heel erg klein is, is het is altijd mogelijk dat er na een ingreep een ontsteking of infectie optreedt. Dit uit zich in de vorm van een rood oog en wazig zicht. Hoe eerder dit wordt geconstateerd, hoe kleiner de kans is op blijvend ongewenst resultaat. Preventief worden daarom direct na de ooglaserbehandeling ontstekingsremmende en infectiewerende oogdruppels voorgeschreven, die een kleine week gebruikt moeten worden.

Andere bijwerkingen kunnen zijn: droge ogen die goed behandelbaar zijn en (hoewel dat zelden voorkomt) onder- of overcorrectie. Dat laatste kan meestal door een nabehandeling verholpen worden. Veel van deze bijwerkingen verdwijnen of verminderen na enige tijd grotendeels vanzelf tijdens het herstel, of worden als zodanig niet meer opgemerkt. Soms komt het voor dat een geringe restafwijking terugkeert na de behandeling, dit noemen we regressie. Deze kans is zeer klein. Met een eenvoudige nabehandeling kan dit gecorrigeerd worden.

Een andere complicatie die in de literatuur wordt beschreven, is dat het hoornvlies te dun wordt nadat de laser teveel hoornvliesweefsel heeft verwijderd. Op den duur zou dan een hoornvliestransplantatie noodzakelijk zijn om het zicht te behouden. De hoornvliesdikte wordt bij ons, zowel vóór als ná de behandeling, op 22.000 punten gemeten.

De meest voorkomende complicaties en bijwerkingen bij LASIK
Deze complicaties zijn zogenaamd ‘flap-gerelateerd’. Hiermee bedoelen we dat het maken van een hoornvliesflapje en/of de genezing ervan niet naar wens verloopt. Ondanks onze zorgvuldigheid en de technische perfectie van de laserbehandeling blijft er altijd een klein risico dat het proces anders verloopt dan voorzien. Denk hierbij aan verschuiving, plooivorming of het rimpelen van het hoornvliesflapje. Deze zeldzaam voorkomende verschijnselen treden in de regel binnen de eerste dag na de LASIK-behandeling op en zijn, mits tijdig onderkend door de oogarts en klinisch optometrist, corrigeerbaar. Tijdens het maken van het flapje kan dit toch te dun blijken voor een veilig vervolg van de behandeling. Het hoornvliesflapje zal dan zorgvuldig worden teruggeplaatst, waardoor verdere behandeling op dat moment niet mogelijk is.

De meest voorkomende complicaties en bijwerkingen bij LASEK
Complicaties bij een LASEK-behandeling zijn zeldzaam. Deze kunnen voortkomen uit de behandeling van het epitheel. Dit kan soms moeilijk loskomen van het onderliggende hoornvliesoppervlak, waardoor het onregelmatig van vorm en dikte wordt en moeilijker geneest na terugplaatsing.

Ook bestaat de mogelijkheid van een licht verminderde helderheid van het hoornvlies. Dit noemt men ‘haze’. Het ontstaat als reactie in het voorste gedeelte van het hoornvlies en het verdwijnt meestal volledig na drie maanden. Net als bij andere vormen van laserbehandelingen kunnen algemene bijwerkingen en complicaties optreden zoals: droge ogen, onder- of overcorrectie (meestal is nabehandeling mogelijk) en een ooginfectie. De kans hierop is echter zeer gering. Volgens de internationale literatuur komen ernstige complicaties uiterst zelden voor (minder dan 0,1 %). De meeste problemen zijn na de behandeling vrij eenvoudig te verhelpen. Goede voorlichting, begeleiding en instructies verminderen de kans op genoemde complicaties en bijwerkingen.

Bron: Nederlandse Gezelschap voor Refractie Chirurgie (2018) Consensus Refractie Chirurgie. Geraadpleegd op 20 april 2020, van http://www.ooglaseradvies.org/consensus-refractiechirurgie/

Videos

Hoe werkt ooglaseren?