Meer over ooglaseren

Meer over ooglaseren
Home / Meer over ooglaseren

Elk oog is uniek, daarom is ooglaseren bij ons geen confectie-, maar altijd maatwerk

Binnen onze All Laser Treatment behandeling zijn er verschillende methoden mogelijk aangaande ooglaseren. Welke methode het beste geschikt is voor u, wordt duidelijk na een uitgebreide vooronderzoek.

In onze kliniek werken wij met de Alcon WaveLight Refractive Suite. Middels deze geavanceerde technologie kunnen wij ooglaseren met ’s werelds beste behandelingen: Contoura Vision® en StreamLight®.

Het oogonderzoek

Wij staan bekend om pnze uitgebreide en professionele vooronderzoeken. Zo voeren wij, afhankelijk van de soort behandeling, tot 10 verschillende soorten oogscans uit om het oog volledig in beeld te brengen. Wij meten het oog op 33.000 meetpunten en de sterkte op 1/100 dioptrie nauwkeurig. In onze kliniek stellen wij de hoogste eisen om de veiligheid en hoge kwaliteit te waarborgen. Hierdoor onderscheidt Retina Total Eye Care zich van andere klinieken. Dankzij het nauwkeurige onderzoek, uitgevoerd door de optometrist en de oogarts, valt gemiddeld 20% van de cliënten af.

Uitgebreid vooronderzoek bij ooglaseren
Het vooronderzoek duurt ongeveer twee uur en bepaalt welke behandeling(en) het meest geschikt is. Tijdens het vooronderzoek worden alle denkbare optometrische onderzoeken en scans uitgevoerd. Zo maken wij van uw oog een 3D scan op maar liefst 33.000 meetpunten, dit om de aanwezigheid van beeldfouten optimaal te kunnen vaststellen. Bij het vooronderzoek worden pupilverwijdende oogdruppels gebruikt, om een zo volledig mogelijk onderzoek van het hele oog uit te kunnen voeren. Ook eventuele staar, netvlies en andere oogaandoeningen kunnen zo worden opgespoord.  Na enige tijd zijn deze druppels uitgewerkt en zijn uw pupillen weer van normale grootte.

In navolging van het vooronderzoek vindt er altijd een consult plaats bij de behandelend oogchirurg, alvorens uw behandeling definitief wordt ingepland met inachtneming van de wettelijke bedenktijd.

Quickscan
Niet alle ogen en sterkteafwijkingen kunnen met behulp van een laser gecorrigeerd worden; de mogelijkheden zijn begrensd. Wanneer er naar aanleiding van het telefonisch intakegesprek bijvoorbeeld twijfel bestaat over de mogelijkheden voor uw ogen, zullen wij vóór het vooronderzoek een afspraak maken voor een kosteloze Quickscan (indicatie geschiktheid). Dit staat los van het uitgebreide vooronderzoek, maar geeft een eerste indruk van de behandelmogelijkheden.

Consult oogarts
Indien u geschikt bent voor een behandeling, zullen onze academische en gepromoveerde oogchirurgen met u bespreken welke mogelijkheden er zijn. De vorm van het hoornvlies, de traanfilmvorming, de aslengte van het oog, de netvliesconditie, maar ook aspecten als leeftijd, levenspatroon, gezondheid en werk worden meegenomen in de besluitvorming. Nauwkeurige metingen en een goede prognose zijn dus essentieel bij een behandeling zoals ooglaseren.

Behandelmethoden

Ooglaseren bij Retina wordt uitgevoerd met onze Alcon WaveLight Refractive Suite. De nieuwste generatie bestaat uit twee verschillende lasers; de computergestuurde Femtosecond laser en de zogenoemde Excimer laser. Dankzij deze geavanceerde technologie bieden wij de best mogelijke ooglaserbehandelingen ter wereld; Contoura Vision® voor nachtzien (‘nachtblindheid’) en de StreamLight®. Beide behandelingen zijn uitsluitend mogelijk met de Alcon WaveLight Refractive Suite. Wij werken met een revolutionaire technologie voor ooglaserbehandelingen, zoals een oogvolgsysteem. Dit systeem volt de microbewegingen in het oog met ongekende precisie. De laser heeft een multidimensionale roterende eyetracker. Met behulp van het oogherkenningssysteem wordt de behandelzone perfect en nauwkeurig op de juiste plaats in het hoornvlies vastgelegd. Dit veiligheidssysteem zorgt ervoor dat het juiste oog wordt behandeld bij de juiste persoon.

Contoura Vision
De volledige naam van deze nieuwste technologie is een mondvol (Contoura Vision® Topography-Guided Laser Vision Correction). Dit zeer geavanceerde laserplatform wordt gebruikt in combinatie met Femtosecond Intra-LASIK en is ontworpen om het hoornvliesoppervlak van het oog te optimaliseren. Dit leidt uiteindelijk tot nog betere resultaten van uw behandeling. Contoura brengt u verder dan u ooit voor mogelijk heeft gehouden. Ooglaseren middels Contoura behandelt namelijk niet alleen de brilsterkte, maar legt tevens onvolkomenheden vast in de optica en de kromming van het hoornvlies middels geavanceerde diagnostische technieken.

Waarom zou ik Contoura overwegen?
Wanneer de Contoura metingen worden gecombineerd met uw normale oogcorrectie, gebeurt er magie. De kans op een optisch zuiver hoornvliesoppervlakte wordt groter. Ooglaseren met Contoura verbetert zelfs het nachtzien. De resultaten van uitgebreide klinische onderzoeken laten zien dat Contoura meer dan 98% van de mensen zoals u heeft geholpen om hun gezichtsvermogen te verbeteren, zelfs tot het punt om zonder bril duidelijker te zien dan met een bril of contactlenzen. Dat is indrukwekkend!
De behandeling is pijnloos en het herstel is binnen 4 uur.

StreamLight®
StreamLight® One-Step Trans-Epi PRK is qua hardware én software de nieuwste One-Step laserbehandeling/technologie en een aanzienlijke verbeterde behandeling ten opzichte van de oude Trans-PRK behandeling. Deze CE-gemarkeerde behandeltechnologie geeft mede door vernieuwde logoritme een beter gezichtsscherpte dan de bestaande Trans-PRK methode. De StreamLight® One-Step behandeling is alleen mogelijk met de nieuwste generatie Alcon WaveLight Refractive Suite EX500 laser. De behandeling is pijnloos en het herstel duurt ongeveer 3 dagen.

Intra-LASIK
De term Intra-LASIK, ook wel Femtosecond LASIK genoemd, staat voor LASer in SItu Keratomileusis. Moeilijke woorden met een eenvoudige betekenis, namelijk: laserbehandeling van het hoornvlies onder een hoornvliesflapje. Met behulp van een Femtosecond laser (FS200) wordt er een klein ‘flapje’ in het hoornvlies gemaakt. Vervolgens wordt dit hoornvliesflapje als een bladzijde van een boek omgeslagen. Het weefsel dat daaronder ligt, het zogenaamde stromaweefsel, wordt vervolgens exact gealserd met de Excimer laser (EX500). De behandeling is pijnloos en het herstel is na één dag. 

Trans-PRK
Bij Retina Total Eye Care kun je ook terecht voor een Trans-PRK behandeling. Dit is de klassieke “No touch” methode, dit wil zeggen dat het oog niet wordt aangeraakt. Als eerste verwijdert de Excimerlaser het epitheel, dit is het beschermlaagje van het oog. Aansluitend wordt met de computergestuurde Excimerlaser de oogsterktecorrectie aan het stromaweefsel gelaserd. Deze Trans-PRK methode met zogenoemde Smooth Surface technologie geeft een zeer glad optisch hoornvlies oppervlak. De in Nederland populaire maar verouderde Trans-PRK behandeling is erg eenvoudig en voordelig. Voor de behandeling worden je ogen verdoofd met oogdruppels. De ingreep zelf is vrijwel pijnloos. Na de behandeling kunnen uw ogen branderig aanvoelen, dit gaat meestal tussen de 24 en 72 uur over. Het verdere herstel duurt 3 tot 5 dagen.

LASEK
De term LASEK staat voor LAser in Situ Epi-Keratomileusis. Bij de LASEK techniek wordt de beschermlaag van het hoornvlies (het epitheel) week gemaakt en opzij geschoven door middel van een alcoholoplossing. Daarna vindt de laserbehandeling plaats. Hierna wordt het dunne beschermlaagje van epitheelcellen weer teruggeschoven over het behandelde hoornvlies. De behandeling is pijnloos en het herstel duurt 3 tot 5 dagen. 

Q-Sight®
Veel mensen hebben last van zogenaamde nachtbijziendheid, ook wel “nachtblindheid” genoemd, en voelen zich daardoor onzeker bij het autorijden in het donker. Misschien herkent u dit ook? Een ooglaserbehandeling zou een perfecte uitkomst kunnen bieden om dit te verhelpen.

Dr. Jan Willem van der Linden ontwikkelde het algoritmisch behandelnomogram. Met dit wiskundige rekenmodel worden alle meetgegevens nauwkeurig berekend tot een individueel behandelprofiel. Er wordt geen gemiddelde correctie op het gehele oog toegepast, maar binnen de pupil wordt op elk punt dé correctie aangebracht die op dát specifieke punt nodig is. Onregelmatigheden worden per millimeter en tot op 1/100ste dioptrie opgespoord en nog nauwkeuriger gecorrigeerd. Voor veel bekende autocoureurs is dit een reden geweest om zich met deze gepersonaliseerde techniek succesvol bij ons te laten behandelen.

 

De behandeling

Ooglaseren is poliklinisch en pijnloos. De behandeling vindt plaats in onze ISO-gecertificeerde oogkliniek. In januari 2016 is ons operatiecomplex vernieuwd en wordt jaarlijks gevalideerd volgens de nieuwe strenge eisen van de IGJ (Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd) en naar WIP-richtlijnen. Hierdoor kunt u rekenen op de grootst mogelijke hygiëne en veiligheid.

Op de behandeldag wordt u ontvangen en begeleid door onze gastvrouw. Zij instrueert u over de ingreep en bijvoorbeeld het gebruik van medicatie. Tevens zal zij u op uw gemak stellen, zodat u de behandeling volledig ontspannen tegemoet kunt zien.

Om de veiligheid rondom de behandeling te vergroten houden wij de Time Out Procedure aan. Deze procedure wordt vóór de operatie uitgevoerd. Tijdens de Time Out Procedure controleert de behandelend oogchirurg samen met u of alle gegevens juist zijn en alle voorbereidingen zijn getroffen.

Naleving van deze procedure wordt altijd nauwkeurig door ons gecontroleerd. Dit is tevens wettelijk verplicht gesteld door de inspectie voor de Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Na de Time Out Procedure wordt het oog verdoofd door middel van oogdruppels, waardoor het ooglaseren pijnloos is. U krijgt ook een rustgevend tabletje. In twintig minuten tijd worden beide ogen na elkaar behandeld. Een nieuw leven zonder correctie is begonnen…

Nazorg
Retina Total Eye Care stelt hoge eisen aan het nazorgtraject. Wij zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Zo kun je via een speciaal telefoonnummer altijd contact met ons opnemen bij eventuele problemen of zorgen. Door herstel zal het resultaat steeds beter worden. De controles worden samen met jou gepland. De eindcontrole is vaak na 10 weken. Als garantie bieden wij twee jaar kosteloze nazorg.

Complicaties

Duidelijkheid vooraf
Ondanks de grote zorg voor hygiëne en veiligheid, kunnen er complicaties en bijwerkingen voorkomen na een ooglaserbehandeling. Het is van groot belang dat eventuele complicaties tijdig worden onderkend, zodat adequaat gehandeld kan worden. Daarom maken controles deel uit van ons nazorgtraject.

Hieronder zijn een aantal risico’s beschreven die bij het ondergaan van een ooglaserbehandeling horen. De kans dat een complicatie en/of achteruitgang van jouw gezichtsvermogen optreedt als gevolg van een ooglaserbehandeling is minimaal, dit is in vele klinische studies gedocumenteerd. Bij Retina Total Eye Care worden de mogelijke risico’s besproken tijdens het vooronderzoek. Alleen wanneer alle uitkomsten van het vooronderzoek positief zijn en het dus medisch verantwoord is om uw ogen te behandelen, zullen wij daadwerkelijk overgaan tot behandeling. Intensieve nazorg stelt ons bovendien in staat om eventuele complicaties tijdens het genezingsproces vroegtijdig te constateren en te lokaliseren. Ons succes- en tevredenheidspercentage is hoger dan 98%.

Algemene complicaties en bijwerkingen
Hoewel de kans ontzettend klein is, is het is altijd mogelijk dat er na een ingreep een ontsteking of infectie optreedt. Dit uit zich in de vorm van een rood oog en wazig zicht. Hoe eerder dit wordt geconstateerd, hoe kleiner de kans op blijvend ongewenst resultaat. Preventief worden daarom direct na de ooglaserbehandeling ontstekingsremmende en infectiewerende oogdruppels voorgeschreven, die een kleine week gebruikt moeten worden.

Andere bijwerkingen kunnen zijn; droge ogen die goed behandelbaar zijn en (hoewel dat zelden voorkomt) onder- of overcorrectie. Dat laatste kan meestal door een nabehandeling verholpen worden. Veel van deze bijwerkingen verdwijnen of verminderen grotendeels vanzelf gedurende het herstel, of worden als zodanig niet meer opgemerkt. Soms komt het voor dat een geringe restafwijking terugkeert na de behandeling, dit noemen we regressie. De kans hierop is zeer klein. Met een eenvoudige nabehandeling kan dit gecorrigeerd worden.

Een andere complicatie die in de literatuur wordt beschreven, is een te dun geworden hoornvlies door overmatige verwijdering van het hoornvliesweefsel door de laser. Op den duur zou dan een hoornvliestransplantatie noodzakelijk zijn om het zicht te behouden. De hoornvliesdikte wordt bij ons, zowel vóór als ná de behandeling, op 22.000 punten gemeten.

De meest voorkomende complicaties en bijwerkingen bij LASIK
Deze complicaties zijn zogenaamd ‘flap-gerelateerd’. Hiermee bedoelen we dat het maken van een hoornvliesflapje en/of de genezing ervan niet naar wens verloopt. Ondanks onze zorgvuldigheid en de technische perfectie van de laserbehandeling blijft er altijd een klein risico dat het proces anders verloopt dan voorzien. Denk hierbij aan verschuiving, plooivorming of het rimpelen van het hoornvliesflapje. Deze zeldzaam voorkomende verschijnselen treden in de regel binnen de eerste dag na de LASIK-behandeling op en zijn, mits tijdig onderkend door de oogarts en klinisch optometrist, corrigeerbaar. Tijdens het maken van het flapje kan dit toch te dun blijken voor een veilig vervolg van de behandeling. Het hoornvliesflapje zal dan zorgvuldig worden teruggeplaatst, waardoor verdere behandeling op dat moment niet mogelijk is.

De meest voorkomende complicaties en bijwerkingen bij LASEK
Complicaties bij een LASEK-behandeling zijn zeldzaam. Deze kunnen voortkomen uit de behandeling van het epitheel. Dit kan soms moeilijk loskomen van het onderliggende hoornvliesoppervlak, waardoor het onregelmatig van vorm en dikte wordt en moeilijker geneest na terugplaatsing.

Ook bestaat de mogelijkheid van een licht verminderde helderheid van het hoornvlies. Dit noemt men ook wel ‘haze’. Dit ontstaat als een reactie in het voorste gedeelte van het hoornvlies en het verdwijnt meestal volledig na drie maanden. Net als bij andere vormen van laserbehandelingen kunnen algemene bijwerkingen en complicaties optreden zoals droge ogen, onder- of overcorrectie (meestal is nabehandeling mogelijk) en een ooginfectie. De kans hierop is echter zeer gering. Volgens de internationale literatuur komen ernstige complicaties uiterst zelden voor (minder dan 0,1 %). De meeste problemen zijn na de behandeling vrij eenvoudig te verhelpen. Goede voorlichting, begeleiding en instructies verminderen de kans op genoemde complicaties en bijwerkingen.

Bron: Nederlandse Gezelschap voor Refractie Chirurgie (2018) Consensus Refractie Chirurgie. Geraadpleegd op 20 april 2020, van http://www.ooglaseradvies.org/consensus-refractiechirurgie/

Videos

Hoe werkt ooglaseren?